luni, 15 iulie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Cariera impresionanta de antrenor a lui Sir Alex Ferguson

Sir Alex Ferguson este unul dintre cei mai mari antrenori britanici. El s-a retras din activitatea de jucator in 1974, insa in ultimii 4 ani cand juca Falkirk a cochetat deja cu lumea antrenoratului.

Iti prezint in continuare cateva repere importante din prestigioasa cariera de antrenor a lui Sir Alex Ferguson, unul dintre antrenorii care si-au pus amprenta decisiv asupra clubului Manchester United.

Ce trebuie sa stii despre anternorul Sir Alex Ferguson

Ferguson a inceput sa antreneze in ligile inferioare din Scotia, iar primul club pe care l-a condus de pe banca a fost East Sterlingshire in 1974, pe cand avea doar 32 de ani. A stat doar un an aici, anul urmator acceptand o oferta de la St. Mirren.

A preluat un club micut de liga a doua scotiana, fara pretentii prea mari si l-a dus pana in prima liga in 1977. A fost primul trofeu cucerit de Ferguson din postura de antrenor, insa a fost dat afara de la echipa in anul imediat urmator.

Ferguson deja isi facuse o reputatie buna in fotbalul scotian, fiindu-i remarcata abilitatea de a depista talente tinere. Astfel, in 1978 a fost numit manager pe banca lui Aberdeen, un club cu pretentii din prima liga, liga pe care poti sa pariezi si tu la agentia NetBet, iar prin intermediul unui cod bonus pentru NetBet te poti bucura de multe bonusuri avantajoase.

Desi a preluat un lot puternic si o echipa sudata, nu a putut obtine niciun trofeu in primul sezon.

Cu toate acestea, la al doilea an pe banca lui Aberdeen, Ferguson i-a condus pe scotieni spre un meritoriu loc secund in prima liga la finalul sezonului. Abia in sezonul al treilea a reusit sa ia titlul cu Aberdeen, depasindu-i pe cei de la Celtic cu doar 1 punct.

Sub indrumarea lui Ferguson, Aberdeen a reusit sa mai castige campionatul si in editiile din 1983, 1984 si 1985, insa altceva l-a facut mare la Aberdeen – a reusit sa aduca aici primul si singurul trofeu european, Cupa Campionilor Europeni in 1983, invingand echipe precum Bayern Munchen sau Real Madrid.

In total, la Aberdeen, Sir Alex Ferguson a reusit sa castige 3 titluri in prima liga scotiana, 4 Cupe ale Scotiei, o Cupa a Ligii, Cupa Campionilor Europeni si SuperCupa Europei in 8 ani de activitate.

In ceea ce priveste mandatul de selectioner al Scotiei, Ferguson a fost numit in staff-ul pentru Campionatul Mondial din Mexic editia 1986. A fost chiar la conducerea echipei nationale, insa urmare a unor circumstante nefericite. Inca aflat sub contract cu Aberdeen, a fost abordat pentru a face parte din staff-ul pentru calificarile de la Campionatul Mondial.

A ajuns sa preia portofoliul de selectioner dupa decesul lui Stein din 1985, un eveniment care a socat intreg fotbalul britanic.

Ferguson i-a ajutat pe scotieni sa se califice la Campionatul Mondial, insa echipa sa a fost eliminata in grupe, dupa infrangeri dureroase cu Germania de Vest si Danemarca, astfel ca a plecat de la carma nationalei dupa acest esec.

Ferguson s-a aflat apoi in atentia mai multor cluburi> Manchester United, Arsenal, Liverpool si Tottenham. Cu toate acestea, a fost numit pe banca lui Manchester United in 1986, urmandu-l pe Ron Atkinson.

Cu toate ca pare greu de crezut, cand a preluat clubul, lui Ferguson i-a fost greu sa faca performanta repede pentru ca “Diavolii Rosii” erau o formatie destul de modesta la acea vreme, fara pretentii prea mari.

Pana la inceputul anilor 1990, United era o echipa de mijlocul clasamentului.

La 4 ani dupa preluarea clubului vine si primul succes al lui Ferguson pe banca lui Manchester United, echipa castigand FA Cup. Primul titlu in Premier League a venit in 1993, cand United a terminat la 10 puncte distanta de Aston Villa, echipa de pe locul secund.

A fost semnalul dezlantuirii, “Diavolii Rosii” castigand apoi alte 12 titluri in Premier League sub conducerea si indrumarea lui Alex Ferguson, echipa devenind o forta in fotbalul britanic intre anii 1990 si 2000.

In 1999 Alex Ferguson a primit titlul de “Sir”, dupa o reusita incredibila alaturi de United, clubul castigand tripla – Premier League, FA Cup si Champions League. In sezonul 2007-2008 a bifat al doilea trofeu Champions League dupa ce a invins Chelsea in finala.

Ferguson s-a retras de pe banca lui United la finalul sezonului 2012-2013, dupa 25 de ani petrecuti pe Old Trafford, timp in care a cucerit 38 de trofee, incluzand 13 titluri in Premier League, 5 Cupe FA si 2 Champions League.

De-a lungul timpului, Alex Ferguson a descoperit si a lansat in fotbalul mare o multime de fotbalisti de clasa. El a fost cel care a insistat, de exemplu, pentru transferurile lui Paul Ince si Eric Cantona, doi jucatori emblematici. Roy Keane este o alta achizitie ceruta de Ferguson, inlocuindu-l pe Robson.

In anul 1992, Ferguson i-a cooptat la echipa pe legendarii Giggs, Scholes, Beckham si Neville.

In 2000, a insistat pentru ca United sa ii aduca pe Fabian Barthez si Ruud Van Nistelrooy.

Totusi, cel mai emblematic jucator pe care Ferguson l-a descoperit si l-a facut mare la nivel mondial este insa Cristiano Ronaldo.

Sir Alex Ferguson a avut asadar o cariera impresionanta, punandu-si amprenta asupra stilului de joc a echipelor pe care le-a condus de pe banca si influentand pozitiv carierele a sute de jucatori, unii ajungand vedete internationale.

Latest Posts

Parteneri Media