sâmbătă, 15 iunie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Claca de duminică, la Peștișani

Locuitorii din comuna gorjeană Peștișani, s-au întors duminică, la obiceiurile de altădată.Zeci de localnici, îmbrăcați în haine populare, s-au adunat în satul Brădiceni, la Căminul Cultural și au refăcut atmosfera de clacă de odinioară.

Cu emoție în suflet, bunicile și-au amintit cum participau alături de mamele lor sau chiar de bunici la astfel de întâlniri, pe vremea când televizorul nu exista sau avea program limitat. Toată lumea a venit îmbrăcată în costum popular și au fost însoțiți de copii sau nepoți. Femeile le-au arătat fetelor mai tinere cum se țese la război, cum se coase o cămașă, dar și ce doine mai cântau acestea.

Prin acest eveniment s-a vrut să se evidențieze drința celor mai în vârstă de a păstra tradițiile și valorile populare și să fie transmise tinerelor generații. și o tânără a prezentat un cântec popular care i-a bucurat pe cei prezenți la întâlnire.

Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Memoria, instrument esențial”, proiect elaborat de Camelia Moise- regizor de film, antropolog, manager de proiecte culturale, producător de film și televiziune, cea care a „poposit” și în alte zone din Oltenia, Bucovina, Maramureș sau munții Apuseni.

Acest proiect susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, ce poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din…

sursa

Latest Posts

Parteneri Media