miercuri, 12 iunie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Continuă manifestările dedicate iei gorjenești

Gorjul se pregătește pentru una dintre cele mai mari și frumoase sărbători ale verii, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Conform tradiției populare, sărbătoarea religioasă se suprapune cu o altă sărbătoare arhaică, Sânzienele sau Drăgaica.
În această dimineață, evenimentul de celebrare a Sânzienelor și a Zilei Universale a Iei a debutat în satul Stroiești din comuna Arcani, unde se păstrează cu sfințenie vechile tradiții gorjenești. S-au cules flori, au fost împletite cununițe și, în mod simbolic, au fost aerisite lăzile de zestre pentru a alunga farmecele din casă.
Mâine, la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj Curtișoara, va avea loc Sărbătoarea satului gorjenesc. Evenimentul va cuprinde expoziții dedicate meșteșugurilor tradiționale și nu numai.
Va avea loc și Concursul „Ia Gorjenească – cămăși tradiționale și port popular”. Acesta se adresează purtătoarelor de ii și costum popular din Gorj și Diaspora și are 4 secțiuni.
Oana Paloș, purtător de cuvânt Consiliul Județean Gorj

Organizatorii acestor evenimente sunt Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, instituții subordonate Consiliului Județean Gorj, și Asociația „La blouse roumaine IA”.

sursa

Latest Posts

Parteneri Media