sâmbătă, 15 iunie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Deversare de ape uzate din canalizarea comunei Balanesti pe proprietatile private si in panza freatica

Folosirea fondurilor europene si de la bugetul de stat pentru imbunatatirea nivelului de trai in mediul rural este un lucru benefic pentru locuitorii de la sate si este laudabila initiativa edililor care incearca sa faca o viata cat mai usoara si confortabila comunitatilor care i-au ales.

Toate bune si frumoase in comuna Balanesti din judetul Gorj unde cu ceva timp in urma a fost introdusa canalizarea pe anumite portiuni ale comunei. Firma care a efectuat lucrarile a intrat in insolventa iar canalizarea din Balanesti, strada Principala, nu a fost data in folosinta nici pana acum. Cu toate ca este nefunctionala unii locuitori s-au racordat la aceasta.

Deversare de ape uzate din canalizarea comunei Balanesti pe proprietatile private si in panza freatica

La aproximativ 1,5 kilometri de la intrarea in comuna, este amplasata o statie de pompare ( nefunctionala pana in momentul de fata ) legata la canalizare. La fiecare ploaie, canalizarea se umple cu apa pluviala si antreneaza apele uzate cu dejectiile de la cei racordati catre statia de pompare care este situata sub nivelul gurilor de canal. Statia de pompare este amplasata pe domeniul public iar cand se umple deverseaza dejectii si ape uzate pe suprafata proprietatilor private din vecinatatea ei.

In urma repetatelor deversari, in curtile oamenilor s-au sedimentat mizeriile din canalizare infestand terenurile pe care apa a stationat. De asemenea este foarte probabil sa fi fost infestata si panza freatica, fapt ingrijorator, deoarece la aproximativ 10 metri de statia de pompare se afla o fantana pe domeniul public de unde oamenii iau apa pentru folosinta casnica si de baut iar la aproximativ 20 de metri mai este o fantana pe domeniul privat.

Desi au fost facute numeroase sesizari telefonice catre Primaria Balanesti cu privire la acesta situatie, acesta nu a fost remediata. Ultima deversare majora a avut loc incepand cu 26.12.2021 cand a fost sesizata din nou, telefonic, Primaria Balanesti. Ca de obicei nu a interesat pe nimeni. Pe data de 27.12.2021 a fost facuta o sesizare pe siteul oficial al primariei. Din nou, nimic. In zilele urmatoare au fost inaintate sesizari si catre Garda de Mediu Gorj si Directia de Sanatate Publica Gorj.

Pana in momentul de fata nici un reprezentant al institutiilor sus mentionate nu a binevoit sa se deplaseze la fata locului pentru constatare. Tinand cont de riscul epidemiologic era de asteptat o reactie . Probabil asteapta sa se retraga apa ca sa nu mai aiba ce constata.

Asa se cam intampla la noi, la romani, mai marii aflati la conducerea institutiilor publice se delecteaza de sarbatori avand pe masa cozonac cu rahat iar altii au parte de el in curte si in fantana. Ce atata graba ? Pana la urmatoarele alegeri mai este destul timp.

Latest Posts

Parteneri Media