miercuri, 12 iunie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Donald și reminiscențele unui clovn putinist

Scriam, săptămâna trecută, despre importanța „alegerilor de la mijlocul mandatului”, așa cum le știe americanul de rând care mai citește presa și e interesat de viața civică. Importanța acestei runde de alegeri este una mare, discutându-se despre o posibilă nouă majoritate în Senatul american, aspect ce poate schimba joaca, actorul/actorii și recuzita inclusiv în războiul rușilor în Ucraina.

Senatul Statelor Unite ale Americii are rol decisiv în câteva domenii-cheie, poate prea puțin menționate ca românul obișnuit – citiți, de fapt, europeanul obișnuit – să realizeze că alegerile de peste ocean chiar contează. Hai să enumerăm câteva, să nu se spună că nu învățăm ceva (și) azi: în primul rând, majoritatea din Senat își dă acordul pentru numirile din Justiție făcute de președinte. Deci, Biden stă mai relaxat când numește judecători. De la o instanță oarecare până la Curtea Supremă, unde există acum o majoritate oarecum radicală, cu accente reacționare. Apoi, numirile din cabinetul președintelui se fac tot cu acordul Senatului. Ceea ce poate însemna negocieri dure. Sau nu, după caz. Nu în ultimul rând, Senatul american aprobă politicile externe ale președintelui. Nu vă reamintesc că Ucraina și problema ei nu țin de teritoriul SUA, da?

Ei bine, democrații și-au consolidat majoritatea în Senat după alegerile de zilele trecute. După ce au câștigat Nevada și Arizona,…

sursa

Latest Posts

Parteneri Media