luni, 9 septembrie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Medicii de familie din Gorj au posibilitatea să se înscrie pentru a fi parte a celei mai ample campanii de testare a hepatitelor virale B și C coordonată de Institutul Clinic Fundeni.

Medicii de familie din județele Călărași și Gorj pot fi parte a campaniei de testare LIVE(RO)2-SUD

Înscrierile se pot face până la data de 27 februarie 2023

în proiectul „LIVE(RO)2-SUD a anunțat deja startul înscrierilor in Programul regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”,  începând cu data de 16 ianuarie  2023. Procedura de afiliere se adresează cabinetelor de medicină de familie aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate si vor fi astfel parte la implementarea activității de screening pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C. 

Până la această dată peste 40 de medici, o mare parte din județul Gorj,  s-au înscris în program pentru a lua parte la campania de testare începând cu luna martie 2023 când va fi lansat programul în cele două județe. Prin înscrierea în program, medicii de familie au posibilitatea de a ajuta la testarea precoce a hepatitelor virale, inclusiv în rândul persoanelor neasigurate sau care altfel nu ar putea avea acces la investigații specifice după ce au fost depistate.

Persoanele care beneficiază de servicii medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/ D și C în cadrul acestui proiect sunt persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au vârsta peste 18 ani; au domiciliul/ reședința într-unul dintre județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Teleorman, Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea sau Gorj.; nu fac parte din categoria persoane gravide şi/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 60% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

Screeningul se va efectua prin intermediul cabinetelor de medicină de familie, iar serviciile medicale incluse în program sunt următoarele:

  1. Consultația preventivă, care cuprinde consultația pacientului, în cadrul căreia se realizează inclusiv anamneza pacientului și completarea datelor în Registrul de Hepatite
  2. Consultație efectuare procedură testare, în cadrul căreia se realizează testarea pacientului pentru hepatitele B și C (prin teste rapide)
  3. Consultație post efectuare procedură testare, în cadrul căreia se consiliază pacientul în funcție de rezultatele testelor și se complează rezultatul obținut în Registrul de Hepatite.

Cele trei consultații vor fi decontate conform tarifelor de consultații medicale stabilite de CNAS și se vor efectua în cadrul unei singure vizite la cabinetul medical.

Programul a debutat în luna iulie 2021 fiind deja finalizată în județele Argeș, Dolj, Dâmbovița, Olt, Prahova, Mehedinți, respectiv în desfășurare în județele Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Vâlcea.  Până acum, peste 132.000 de persoane din cele opt județe aflate în program au fost testate cu suportul medicilor de familie afiliați. Peste  2800 de  persoane au fost depistate cu virusul hepatitic B sau C.  Peste doua treimi dintre pacienții depistați au beneficiat deja de stadializare în Centrele de Prevenție înființate în cadrul proiectului, la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Informațiile complete, precum și documentele aferente procedurii de afiliere se găsesc pe site-ul Asociației Române Anti SIDA – ARAS, la secțiunea Noutăți: www.arasnet.ro

Latest Posts

Parteneri Media