luni, 15 iulie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Minivacanţă de Rusalii 23 și 24 iunie


Până la sfârșitul acestui an, romanii mai au șapte zile libere legale. Două dintre ele sunt în această lună. Este vorba despre data de 23 și 24 iunie, duminică și luni, care reprezintă prima și a doua zi de Rusalii.
De asemenea, în luna august, angajații români vor mai fi liberi cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, care pică într-o zi de joi. Bugetarii sunt și mai norocoși, căci ei vor beneficia și de ziua de 16 august, deoarece Guvernul a decis să creeze punte între ziua liberă și weekend. Așadar, vor avea parte de o nouă minivacanță de patru zile.


Bugetarii se vor bucura de liber și pe 27 decembrie care pică într-o zi de vineri. Așadar, o minivacanță de cinci zile va fi și în luna decembrie.


Conform legislaţiei în vigoare, angajatorul are obligativitatea de a acorda zilele libere legale salariaților, cu excepția celor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.


Cei care nu pot beneficia de aceste zile libere trebuie să fie recompensați pentru munca prestată cu un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Cei care nu respectă această  legea, se pot alege cu amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.


    sursa

    Latest Posts

    Parteneri Media