marți, 16 iulie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Benone Sinulescu

Benone Sinulescu s-a născut pe data de 24 mai 1937 în localitatea Siriu, județul Buzău, într-o familie de muncitori si de o verticalitate rară. Benone Sinulescu a avut chemare către muzică încă de la o vârstă fragedă. El a fost un interpret român de muzică populară din comuna Siriu, județul Buzău. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară printre care Irina Loghin. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și a colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania.

Copilăria lui Benone Sinulescu

Tatăl său avea o voce deosebită, talentul muzical fiind moștenire de familie. Copil fiind, interpretul cânta cocoțat în copac, crezând ca așa îl poate vedea toată lumea. Benone Sinulescu a cântat pentru prima dată în corul bisericii la Prohod și la Denii.  După absolvirea școlii primare în Siriu, devine solistul și dirijorul corului din Pleșcoi.

Benone Sinulescu avea deja la vârsta de 12-13 ani un repertoriu extrem de vast, cunoscând pe de rost cântecele Ioanei Radu, Mariei Tanase, Mariei Lătărețu și ale lui Ion Luican.

În tinereţe reuşea să strângă mii de oameni la concertele lui şi devenise un adevărat fenomen. Pe vremea comunismului, Benone Sinulescu a fost pe culmile succesului.

Anii de şcoală i-a făcut în mai multe localităţi: Plescoi, Nehoiu şi Patârlagele. Aşa cum el însuşi a povestit în diferite interviuri, Benone Sinulescu considera că a avut o copilărie extraordinară, plină de năzdrăvănii. Totuşi, cântecul popular îl atrăgea cel mai mult.

Puţine persoane cunosc detalii despre spre cum i-a fost ales numele de Benone artistului. Acesta a povestit ca a primit numele dintr-o carte de poveşti. Mama sa citea o carte, Genoveva de Brabant. Era o povestioară, iar această Genoveva născuse şi ea un copil, un băiat pe care îl chema Benoni, în limba italiană, ar însemna Fiul durerii. Mamei sale i=a placut această carte atât de mult încât a zis că, dacă naşte băiat, o să-i pună numele Benoni, şi dacă naşte fata o să-i pună numele Genoveva. Între timp s-a transformat numele său și din Benoni  a devenit Benone.

Carieră Benone Sinulescu

Benone Sinulescu a avut o colaborare de succes alături de cântăreața de muzică populară, Irina Loghin. A urmat colaborarea cu orchestra ,,Barbu Lăutaru”, perioadă în care s-a născut și ideea colaborării cu Irina Loghin. Cei doi au fost primii care au abordat genul-dialog în folclorul românesc. A fost elevul Elisabetei Moldoveanu, celebra profesoară de canto care a format mulți artiști la acea vreme.

La doar 18 ani, lansează primele melodii la radio, cum ar fi ,,La Lenuța sub cerdac”, ,,Străina mamei, străină” sau ,,În munții Buzăului”. A atins succesul alături de ansamblul ,,Ciocârlia”, în săli arhipline, în fața a mii de oameni.

În perioada regimului comunist, Benone Sinulescu a cântat în fața a numeroși președinți, inclusiv pentru Nicolae Ceaușescu. Cel mai cerut cântec din repertoriul vedetei era „Radu mamii”.

Succesul lui cu formația Ro-Mania a prins contur odată cu preluarea unor cântece mai vechi din repertoriul lui Benone Sinulescu: ,,Radu mamii”, ,,Dulce-i vinu”,  ,,Lasă-mă să beau” și multe altele. Benone a mai colaborat și cu K1, Etno, Hora și Double D.

Viața personală Benone Sinulescu

Solistul a avut întotdeauna o fire introvertită şi nu depunea niciun efort ca să cucerească o femeie. Singura pentru care a luptat a fost soția sa, cei doi având o căsnicie de peste 40 de ani.

S-au căsătorit în 1981. Responsabilă de relația lor a fost regretata Ileana Sărăroiu. Ea le-a făcut cunoștință pentru că de fapt, ei s-au cunoscut în casa ei. Un an de zile au vorbit la telefon și așa Benone sinulescu și-a dat seama că ea este femeia potrivită să stea lângă el, o ardeleancă gospodină și aprigă.

Prietenia cu Ileana Sărăroiu, cea care i-a făcut cunoștință cu soția sa, l-a determinat pe nea Beni să-i ofere două melodii, cu ajutorul cărora, aceasta s-a lansat pe piața muzicală.

În data de 18 noiembrie 2021, după o lungă luptă cu boala, Benone Sinulescu a murit. Artistul care a încântat publicul din România, dar şi peste hotare, a murit la vârsta de 84 de ani. Cauza morţii a fost legată de o pneumonie, conform diagnosticului oferit de medici.

Discografie

  • 1967 – Benone Sinulescu
  • 1970 – Pe Drumul Căruțelor (cu Irina Loghin)
  • 1972 – Benone Sinulescu
  • 1974 – Rămâi, Mândruțo, Cu Bine
  • 1975 – Cînd Eram În Satul Meu
  • 1977 – Aleargă Dorule, Aleargă
  • 1976 – La Căsuța Cu Pridvor (Cîntece De Petrecere
  • 1977 – Romanțe Și Cîntece De Petrecere1981 – Cîntece Populare Și De Voie Bună
  • 1982 – Colo-n Vale La Buzău
  • 1992 – Domnul Nostru-i Dumnezeu (Cîntări Creștine Și Colinde De Crăciun1994 – Văzui Tinerețea Mea
  • 1996 – Irina Loghin, Benone Sinulescu, (cu Irina Loghin
  • 1998 – Cine-mi Face Mie Patul
  • 1998 – Benone Sinulescu
  • 2000 – La Căsuța Cu Pridvor
  • 2001 – La Un Pahar De ..Pietroasă Cu Săndel
  • 2002 – Doamne, Ascultă Glasul Meu
  • 2002 – Roata Vieții
  • 2003 – Bennymania
  • 2003 – Tinerețe Trecătoare
  • 2004 – Se Duc Anii Mei
  • 2005 – Fiul Risipitor
  • 2009 – Hai Nu Mă Lăsa, Tinerețea Mea
  • 2011 – Tinerețe Trecătoare
  • 2011 – Noi vă Colindăm (cu Millenium)

Premii și distincții

  • 1962 – Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor și Studenților de la Helsinki;
  • 1963 – Medalia Muncii;
  • 1966 – Ordinul Muncii;
  • 1968 – Ordinul „Meritul Cultural”;
  • 1969 – Primul Disc de Aur în țara noastră acordat de către „Electrecord”;
  • 1998 – Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din România;
  • 1999 – Titlul de „Academician în folclor” acordat de Academia de Folclor „Astra” – Sibiu;
  • 2000 – Diploma de Onoare „Mihai Eminescu” oferită cu prilejul a 150 de ani de la nașterea poetului;
  • Societatea Română de Televiziune i-a acordat Diploma de Onoare cu ocazia a 45 de ani de carieră muzicală;
  • 2002 – Diploma de Excelență conferită de Răzvan Theodorescu – ministrul culturii;
  • 2002 – Președintele României, Ion Iliescu îi acordă distincția Crucea Națională „Serviciul Credincios”;
  • 2002 – Primește „Discul de Aur” pentru vânzări excepționale al primului album „etno-dance” – „Roata Vieții”;
  • 2002 – „Premiul pentru întreaga activitate” acordat de către casa de discuri RBA Records.

Latest Posts

Parteneri Media