duminică, 26 mai, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

PORTRET DE ARTIST – MARIANA ANGHEL

Cu o cariera muzicala de 30 de ani in spate, Mariana Anghel este una dintre cele mai apreciate interprete de muzica populara din Romania. Originara din Calanul Mic, pe Valea Streiului, judetul Hunedoara, artista s-a avantat in lumina reflectoarelor de la 16 ani, indragostindu-se iremediabil de scena, de aplauzele publicului si de folclorul traditional.

Cantareata a urcat prima data pe scena la varsta de 12 ani, la un concurs organizat de Casa de Cultura din Calan, pe care l-a si castigat. A urmat inscrierea la un festival folcloric in Mehedinti, unde Mariana Anghel, care avea atunci 16 ani, a castigat Marele Premiu. Cariera sa a fost in continua ascensiune de atunci: in 1982 debuteaza la emisiunea “Tezaur folcloric”, realizata de Marioara Murarescu, iar un an mai tarziu participa la concursul “Floarea din gradina”, al carui trofeu il castiga.

Mariana Anghel s-a concentrat si asupra studiilor, absolvind Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti, sectia etnomuzicologie. Iubirea pentru muzica populara, dar si pentru zestrea lasata de stramosi pe taramurile natale, i-au adus premiul Fundatiei “Ethnos” pentru culegerea si valorificarea folclorului de pe Valea Streiului. De asemenea, Mariana Anghel intra si in dictionarul “Personalitatilor Hunedorene” pentru valorificarea folclorului hunedorean.

Fie ca s-a aflat in strainatate sau in tara, interpreta de muzica populara a reusit sa cucereasca publicul si sa le insufle…

sursa

Latest Posts

Parteneri Media