Mioara Velicu este o interpretă de muzică populară, muzică de petrecere și muzică de nuntă, ce s-a dedicat cântecului popular românesc. S-a născut în data de 19 octombrie 1944, în satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați.
Muzica este un mod de exprimare pentru Mioara Velicu, dovedind astfel prin bogata activitate concertistică și discografică, o mare dragoste pentru folclorul româneasc și pentru muzica românească. Aceasta a moștenit talentul mamei sale, care era una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară din acea zonă a țării.
Mioara Velicu şi-a început cariera artistică în anul 1963, la vârsta de 19 ani. Pasionată de folclorul autentic, Mioara Velicu dorea să îşi croiască o carieră în muzica populară. Talentul l-a moştenit de la mama ei, care se număra printre cele mai cunoscute cântăreţe ale regiunii. Mioara Velicu a debutat în plan muzical, ca angajată a ansamblului „Rapsodia Dunării” din Galați. Un an mai târziu, interpreta activa ca solistă a ansamblului „Trandafir de la Moldova” din Bârlad, iar din 1980-1996, interpreta este membra a ansamblului “Ciocârlia” din București.
Mioara Velicu s-a lansat foarte greu, nu am avut pe nimeni în spate care să o sprijine. Interpreta declara ca așa stau lucrurile în provincie și că nu fost nici deșteaptă, nici frumoasă, însă a trebuit să își fac jocul și să cânte. Considera că a avut noroc că Dumnezeu i-a dat voce.
Mioara Velicu îi este extrem de recunoscătoare Mariei Ciobanu pentru ajutorul pe care i l-a oferit. Ciocârlia muzicii populare îi oferea evenimente unde putea cânta, pentru a se face cunoscută şi remarcată.
Nu a învăţat să conducă şi regretă deoarece acest lucru ar fi ajutat-o pentru cumpărături. Dar într-un fel a dat şi altuia să mănânce, celui care a dus-o cu maşina. A fost în turnee cu Benone Sinulescu, Maria Ciobanu.
Cum a arătat copilăria Mioarei Velicu
Interpreta Mioara Velicu a avut o copilărie extraordinar de frumoasă. A învăţat tot ce trebuie de la vecini, de la învăţător, de la preot. Impreună cu familia se ducea să se împărtășească după fiecare post. Îmbracau hainele unuia altuia. Mioara Velicu de la sora sa, sora sa de la cea mai mare. Aveau haine noi de Paşte şi de Crăciun. Mama a vrut să aibă lângă ea copiii, însă Mioara Velicu nu a putut deoarece vocea sa trebuia auzită de toată lumea. Nu a spus niciodată că este vedeta, cu toate că a manifestat de timpuriu aptitudini muzicale deosebite, dublate și de o voce remarcabilă.
Tătal ei era cizmar şi încerca mereu să le îndeplinească dorinţele celor opt copii, făcându-le cele mai frumoase cizmuliţe
Carieră Mioara Velicu
Mioara Velicu are o carieră de mai bine de cinci decenii în muzica populară. Doar talentul înnăscut i-a asigurat cântăreței succesul mult visat, întrucât Mioara Velicu nu a avut ocazia să urmeze niciun fel de studii în domeniul artistic. Nu are nicio cultură muzicală, dar consideră că atunci când nu o va mai aplauda lumea, se va retrage din cariera muzicală.
Turneele prin întreaga ţară, inregistrarile de televiziune şi radio îi aduc consacrarea pe plan naţional. Este angajată între anii 1980 și 1996, la ansamblul „Ciocârlia” din București, al Ministerului de Interne.
De-a lungul vremii, solista a reușit să scoată doar 7 albume, care au consacrat-o însă. Repertoriul său conține o gamă diversificată de piese, care au răsunat chiar și peste hotare. Numărul redus de albume nu a fost o piedică pentru Mioara Velicu, care consideră că este mai importantă calitatea, decât cantitatea.
Mioara Velicu a rămas o interpretă remarcabilă, de la debut și până în prezent ținuta sa artistică echilibrată, în permanență raportare la valorile tradiționale ale cântecului popular românesc și într-o constantă ascensiune, pe drumul performanței artistice.
Cântăreața știe că va cânta, până în ultimul moment, oriunde se va afla, deoarece acest lucru îi umple sufletul de fericire și bucurie.
Cu cine a fost căsătorită Mioara Velicu
Mioara Velicu a trăit o frumoasă poveste de dragoste alături de Nicolae Martinescu. Acesta a fost un îndrăgit sportiv al României, fiind campion olimpic și mondial de lupte greco-romane.
În anul 1972 a câştigat medalia de aur la Munchen. A mai fost medaliat atât la Campionatele Europene, cât şi la Campionatele Mondiale. Mioara Velicu şi Nicolae Martinescu s-au cunoscut în prin intermediul unor prieteni comuni. Artista de muzică populară l-a văzut într-o fotografie. Dragostea lor a durat 38 de ani.
În data de 1 aprilie 2013, soţul ei a încetat din viaţă, după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon, la tăierea porcului.
Mioara Velicu a suferit mult când a pierdut iubirea vieţii sale, i-a fost foarte greu, dar a trecut peste momentele grele cu ajutorul publicului. A reînceput să cânte după un an. A fost la psiholog, o singură dată, dar a considerat că i-a fost de ajuns. După această lovitură îngrozitoare, sfătuiește pe oricine să fie extrem de toleranţi în cuplu, pentru că despărţirea este extraordinar de grea şi nu-ţi mai aduce nimeni înapoi ce-ai pierdut. Mioara Velicu îl descrie pe fostul ei soț ca fiind un bărbat aspru, nemilos, care nu crede în a doua șansă. Aceasta nu l-a înșelat niciodată, dar nici el nu i-a greșit.
Mioara Velicu are o fiică
Căsătoria cu Nicolae Martinescu a avut loc la vârstă de 32 de ani ai artistei. Acesta avea o fiica dintr-o relaţie anterioară şi şi-a dorit un al doilea copil, cu cel care îi devenise soţ. Din nefericire, a răcit și a pierdut sarcina la trei luni. I-a părut extraordinar de rău bărbatului ei pentru că şi-ar fi dorit şi el un copil. Cu toate acestea, fiica din căsătoria anterioară a Mioarei Velicu a fost foarte îndrăgită de soțul ei.
Mioara Velicu va rămâne una dintre cele mai interesante personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc.
Discografie Mioara Velicu
- Mioara Velicu – Anii s-or călători
Lansat pe: 27.03.2007
- Mioara Velicu – Când aud că-i horă-n sat
Lansat pe: 1.01.2006
- Mioara Velicu – Am Trecut, Lume, Prin Tine
Lansat pe: 1.01.1991
- Mioara Velicu – Hai la joc, bădiță
Lansat pe: 1.06.1984
- Mioara Velicu – Bate toba mărunțel
Mioara Velicu – Hai, să ridicăm paharul!