vineri, 29 septembrie, 2023
📣Practica studenti jurnalism ✍️

“Nocturna Bibliotecilor”, în această seară și la Târgu Jiu

Biblioteca Judeţeantă „Christian Tell” Gorj este și anul acesta parte a evenimentului cultural “Nocturna Bibliotecilor”. Așadar, astăzi, începând cu orele 16:00, la sediul Central...

Nineta Popa

Nineta Popa este o interpretă de muzică populară care s-a remarcat prin melodii populare, având o activitate concertistică bogată și fiind apreciată de public pentru piesele frumoase și patosul cu care le cântă. Nineta Popa s-a născut pe 19 iulie 1959, în Țara Loviștei, în comuna Boișoara, într-o familie cu patru copii.

Nineta Popa n-a avut o copilărie tocmai uşoară, dar Dumnezeu a înzestrat-o cu o voce nemaipomenită, pentru care îi mulţumeşte în fiecare zi. Consacrată de melodia „Bună ziua, maică bună” și a fost dată spre adopţie la numai 2 ani şi un pic.

Artista și-a început cariera de muzică populară dupa terminarea liceului, la Uzina „Independența” Sibiu, iar în 1989, dupa reînființarea Ansamblurilor „Cindrelul” și „Junii Sibiului”, Nineta Popa a fost primită ca interpret. De asemenea, cântăreața și-a completat studiile urmând cursurile unei facultăți de muzică.

Primul album a fost imprimat cu ajutorul ansamblurilor din care a facut parte, alături de Mircea Marcoș, Dumitru Giurcă și Maria Lia Bologa. Al doilea album este intitulat „Buna ziua, maică bună”, care conține și slagărul purtând același nume, iar următorul CD s-a numit „Sunt o fată din Boișoara”. Nineta Popa a mai oferit fanilor și materialul discografic „Ce vremuri grele traim”.

În prezent, Nineta Popa este interpretă de muzică populară la Orchestra „Doina Argeșului” din Pitești, răspunzând totodată cu caldură la fiecare invitație pentru petreceri de nuntă, veselia pe care o transmite invitaților fiind întotdeauna rețeta ideală pentru distracție.

10 lucruri  despre Nineta Popa

 1. Cariera de interpretă a început-o după terminarea liceului, la Uzina „Independenţa” – Sibiu, însă înainte de a apărea pe scenă cânta acasă, prin curte, prin pătul, pe unde apuca. De asemenea, se lua la întrecere cu o vecină. Se urca fiecare în pătulul ei – acolo unde nu era porumb – şi începeau o adevărată reprezentaţie.
 2. Fiind mică, Nineta interpreta melodii cunoscute la vremea aceea, ale celebrelor Lucreţia Ciobanu, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca. De altfel, şi debutul ei a fost tot cu piese din repertoriul Lucreţiei Ciobanu – căci fiecare artist tânăr cântă melodiile cuiva. Publicul a primit-o întotdeauna cu căldură. „Bună ziua, maică bună” a fost piesa care a făcut-o cunoscută în toată ţara. Nineta Popa, fiind ardeleancă, a dorit să aibă și o piesă ca asta pentru a „sparge gheaţa” şi în Oltenia. Melodia a fost atât de iubită, încât uneori nu voia so o mai cânte, dar oamenii o vor în continuare.
 3. Nineta Popa a avut patru fraţi: doi băieţi şi două fete, dar nu au crescut împreună. A avut şi patru părinţi: doi adoptivi şi doi care i-au dat viaţă. N-a avut o copilărie prea frumoasă. Ba într-o anumită măsură chiar se poate spune că a fost traumatizantă. Părinţii adoptivi nu se înţelegeau prea bine, tatăl o bătea pe mama sa care pleca de acasă, Nineta se ducea după ea, lipsea de la şcoală.
 4. A fost dată spre adopţie de la vârsta de 2 ani şi 4 luni. Nineta Popa era înfiată în Dolj, iar părinţii biologici erau din Vâlcea. A aflat adevărul de la un unchi, prin clasa a V-a, şi a fost tare dureros pentru interpretă. Părinţii biologici veneau des la Dolj, să facă negoţ, însă îi ştia de „unchiul” şi de „tanti”. Când a aflat că este adoptată s-a supărat rău. A plecat la părinții adoptivi la care a stat la Vâlcea până în clasa a VIII-a când s-a întors în Dolj deoarece în perioada aceea a decedat şi tatăl adoptiv, se îmbolnăvise rău după plecarea Ninetei Popa.
 5. Melodia „Bună ziua, maică bună” pe care a compus-o Nineta Popa nu a fost ascultată nici de mama adoptivă, nici de cea biologică pentru că niciuna nu mai trăia.
 6. După ce a început să cânte, s-a mutat la Sibiu, unde lucra la Uzina „Independenţa” şi apoi la „7 noiembrie”, iar la 28-29 de ani s-a mutat definitiv la Vâlcea, după căsătorie. Este împreună cu soţul său – Ionescu Constantin – de peste 20 de ani şi are o căsnicie foarte frumoasă. Din păcate, nu au copii și nici nu a dorit să înfieze, însă are şase nepoţi de la fraţii ei, plus strănepoţi. La un moment dat, Constantin Ionescu a înșelat-o pe interpretă cu cea mai bună prietenă a ei: o colegă de breaslă.
 7. Nineta Popa își petrece timpul liber în grădină, face curăţenie prin casă, gătește, nu poate sta locului. Îi place foarte mult să gătească, pune murături și face tot felul de mâncare. Locuiește la 300 de metri de centrul oraşului, unde e un parc frumos, aşa că uneori merge şi la plimbare.
 8. Interpreta Nineta Popa merge la salon și la cosmetică ori de câte ori e nevoie. O femeie trebuie să fie îngrijită, iar soţul îi spune că şi în casă trebuie să arate bine, nu doar afară şi pe scenă. Şi cum odihna şi refacerea fac parte din îngrijire, cel puţin o săptămână pe an merge în concediu cu soțul ei.
 9. Numele de fată este Poponea, însă la începutul carierei sale artistice i-a zis un specialist că numele Poponea duce cu gândul la alte lucruri… la poponeaţă, şi-atunci a hotărât să-și zică simplu: Popa.
 10. Nineta Popa a chiulit de la şcoală cu o colegă, și-au ascuns ghiozdanele într-un parc şi s-au dus la Mănăstirea Cornet. După ce s-au întors, și-au luat ghiozdanele doar că au ajuns mai devreme decât trebuia, ceea ce i-a dat mamei sale de bănuit. Aşa că a ieşit la poartă să-i aştepte pe ceilalţi colegi şi a aflat de la ei că a minţit-o, că plecase de mult de la şcoală. Ca pedeapsă a închis-o în beci. Era o cameră întunecoasă, nici geam n-avea, şi a ţipat acolo până a venit tatăl său acasă

Discografie Nineta Popa

 • Măicuță cu gânduri multe
 • Am cazut m-am ridicat
 • Badea cu caciula sura
 • Badea cu caciula sura
 • Ce trista e strainatatea
 • Ce trista e strainatatea
 • Asculta fetita mea
 • La Sibiu si Boisoara
 • Badisor de la mioare
 • Doamne pentru cate am
 • Buna ziua maica buna
 • Munte, munte, brad frumos
 • Sus in varful muntelui
 • Dragu-mi s-aud cantand
 • Pe drumul Banatului

Latest Posts

“Nocturna Bibliotecilor”, în această seară și la Târgu Jiu

Biblioteca Judeţeantă „Christian Tell” Gorj este și anul acesta parte a evenimentului cultural “Nocturna Bibliotecilor”. Așadar, astăzi, începând cu orele 16:00, la sediul Central...