marți, 16 iulie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

PORTRET DE ARTIST – Taraf de Haidouks (Taraful Haiducilor)

Taraf de Haidouks (Taraful Haiducilor), este un grup de lautari si instrumentisti din Clejani. Haidouks au aparut in anii `80.

Fara a canta vreodata in afara regiunii de provenienta, trupa a fost descoperita de Stephane Karo si Michel Winter, doi tineri belgieni care s-au indragostit de muzica lor in timpul unei vizite in Romania in 1990.

Istoria Tarafului se intinde pe durata mai multor decenii, insa abia la sfarsitul anilor optzeci intra in atentia publicului si presei internationale odata cu invitatia de a canta la Paris si Geneva, unde au fost primiti cu mult entuziasm.

Pana la aceasta data haiducii din Clejani cantasera doar la nunti, botezuri si alte petreceri de prin satele Baraganului.

Succesul neasteptat al primelor concerte sustinute in afara granitelor tarii atrage la scurta vreme interesul casei de discuri belgiene Crammed Discs care le propune un contract de inregistrare, urmat in anul 1991 de aparitia albumului de debut al lautarilor, Musique des Tsiganes de Roumanie.

Discul este foarte bine primit de critica si este urmat de turnee pe toate meridianele, din Japonia pana in Statele Unite.

In 1992, Taraf de Haidouks au jucat un rol important in filmul ‘Latcho Drom’ regizat de Tony Gatlif, cu care au castigat cateva premii la Cannes Festival.

Cel de-al doilea album ‘Honourable Brigands, Magic Horses and Evil Eye’, a fost inregistrat in Romania in 1994. Albumul, ales ca Best World Music Album in 1995 de asociatia criticilor…

sursa

Latest Posts

Parteneri Media