Mai este de lucru la grupul energetic numărul 5 de la Termocentralei Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, deși a fost pus în funcțiune. Au fost executate probele și blocul energetic a produs energie electrică. În ciuda acestui lucru, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor fi informați în ședința din data de 28 octombrie în legătură cu încheierea unor acte adiționale la contractele principale care vizează modernizarea grupului energetic. Un act adițional este destinat contractului cu Romelectro, semnat în anul 2017. Actul adițional preleungește contractul până la finalul anului. Romelectro se ocupă de reabilitarea instalațiilor electrice și automatizare. Al doilea contract prelungit prin act adițional până la finalul anului 2024 este încheiat în 2018 cu General Turbo București. Compania se ocupă de reabilitarea turboagregatului și a instalațiilor auxiliare.
Conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, investițiile în modernizarea grupului energetic numărul 5 au fost demarate în urmă cu aproape un deceniu și au fost estimate undeva la peste 100 de milioane de euro. Grupul energetic numărul 5 modernizat ar trebui să mai funcționeze fără probleme încă 15 – 17 ani, dacă va mai exista până atunci producție de energie pe bază de cărbune în România.
Problema este că, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, toate grupurile energetice pe bază de cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Așadar, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari ar putea să funcționeze numai un an de zile, după inaugurare și după ce s-a cheltuit suma de peste 100 de milioane de euro cu modernizarea.
Sucursalele electrocentrale și subunitățile miniere din cxadrul Complexului Energetic Oltenia sunt din nou scoase la vânzare. Complexul Energetic Oltenia încearcă din nou să scape de utilajele vechi care nu mai sunt în uz de ani de zile sau de care nu mai este nevoie, ca urmare a restrângerii de activitate sau din cauza închiderii unor capacități de producție din termocentrale sau sectoare miniere. Astfel, în prima decadă a lunii viitoare este programată o nouă licitație pentru vânzarea a 21 de utilaje din cadrul Sucursalei Miniere a Complexului Energetic Oltenia. Vor fi puse la dispoziția celor interesați abzețere și transportoare cu bandă. Echipamentele de mare tonaj sunt disponibile la Cariera Minieră Peșteana Sud, Cariera Minieră Jilț Sud, Cariera Minieră Jilț Nord și Cariera Minieră Rovinari. Utilajele de mare capacitate sunt evaluate la peste 8 milioane de lei. Tot la începutul lunii viitoare Complexul Energetic Oltenia și-a propus să vândă mijloacele fixe scoase din folosință la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Sunt 4 utilaje mari, precum două autoutilitare, un încărcător și un buldozer.
Sunt ultimii ani în care Complexul Energetic Oltenia se va mai regăsi în formula actuală. Adică 2025 și 2026. Ulterior, nu va mai rămâne nimic din capacitățile de producție a energiei pe bază de lignit. Acestea vor fi oprite și cu siguranță se vor degrada într-un ritm accelerat.
Andrei Merfu
sursa