luni, 15 iulie, 2024
📣Practica studenti jurnalism ✍️

Merge binișor…


Săptămâna și vestea bună despre realizarea unei infrastructuri rutiere de care chiar e nevoie în țara asta. Iată ce-a postat miercuri Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Licitație lansată pentru modernizarea a încă 74,25 km de cale ferată pe tronsonul Craiova- Drobeta Turnu Severin – Caransebeș!
Până în data de 29 iulie 2024 trebuie depuse ofertele pentru contractele necesare modernizării infrastructurii feroviare pe Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) și pe Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta).

Valoarea estimată a celor două contracte (proiectare și execuție) este de 4,87 miliarde de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată prin Programul Transporturi (PT) 2021- 2027.

Durata maximă a contractului pentru Lotul 4 este de 72 luni (din care 12 luni pentru proiectare și 60 de luni pentru execuție), iar pentru Lotul 5 este de 60 de luni (din care 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție).

Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) are o lungime de 41,618 km și o valoare estimată de 2,44 miliarde de lei (fără TVA).
Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta) are o lungime de 32,637 km și o valoare estimată de 2,43 miliarde de lei (fără TVA).

Lucrările de reabilitare pe întreaga linie de cale ferată Craiova- Drobeta Turnu Severin – Caransebeș (225,287 km) vizează:

 • modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului
 • creșterea capacității de tranzit;
 • asigurarea interoperabilității
 • asigurarea de facilități pentru persoanele cu dizabilități;
 • modernizarea stațiilor și a haltelor de mișcare;
 • modernizarea podurilor și podețelor;
 • reabilitarea și modernizarea clădirilor stațiilor de călători (inclusiv ridicarea nivelului peroanelor) în conformitate cu standardele europene în vigoare;
 • montarea de panouri fonoabsorbante sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;
 • instalații de centralizare electronică noi, în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS.
 • îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori de până la 160 km/h.

În luna mai au fost lansate în licitație contractele pentru modernizarea Loturilor 3 și 6, care au termen de depunere a ofertelor 1 iulie 2024.
Modernizarea acestor două loturi, cu o lungime de 78,4 km, are o valoare totală estimată 7,35 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțată prin PT.”
Bun, bun!

Ionuţ Catrina


  sursa

  Latest Posts

  Parteneri Media